«Рибний» день в Полтавській ОДА показав, що полтавці до непристойного замало їдять риби

риби

Сьогодні середньостатистичний українець вживає не рік всього близько 11 кілограмів риби. На Полтавщині цей показник ще нижчий – біля дев’яти кілограмів. І це при тому, що Всесвітня організація з охорони здоров’я рекомендує споживати на рік на менш ніж 19,6 кг рибного продукту…

Питання про те, скільки риби їдять полтавці, постало під час обговорення на апаратній нараді питання щодо впорядкування оренди водойм на території області. Їх сьогодні на Полтавщині 2722. З яких – 2563 – ставки та озера. Тобто, водойми, де можна успішно розводити рибу і розвивати в області «рибний» бізнес. Що підтвердив і директор обласного департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов.

риби
С. Фролов: «Полтавська область є одним із найперспективніших рибогосподарських регіонів за обсягом вилову риби в Україні…».

«Полтавська область є одним із найперспективніших рибогосподарських регіонів за обсягом вилову риби в Україні. Потенційна можливість рибної галузі області обумовлена наявністю великої кількості водних об’єктів і розвиненою системою ставкових господарств, – пояснив він. – З 2331 водного об’єкта, без урахування об’єктів ПАТ «Полтаварибгосп», придатний для риборозведення 1441 водний об’єкт. За оперативною інформацією вилов риби на Полтавщині за 2017 рік становить 1435 тонн…».

За словами чиновника, в області збільшено вилов риби на 60 тонн. Багато це чимало? Відповідь на це запитання присутнім в досить емоційній формі надав голова Полтавської ОДА Валерій Головко:

риби
В. Головко: «Коли я чую ці цифри, всередині щось починає тремтіти…»

«Коли я чую ці цифри, всередині щось починає тремтіти, адже 60 тонн збільшення вилову риби – це ніщо! Що таке 60 тонн для Полтавської області? Нічого! Ми товчемося на одному й самому місці! Я вже не перший рік це чую: то 20 тонн, то 30 тонн… У нас під час нересту браконьєри виловлюють по 200-300 тонн… Оце бізнес!».

Причин, через які в області, яка багата на водойми, придатні для розведення та рибальства, річкової риби у «офіційному» продажі можна зустріти нечасто, кілька. Серед них і небажання орендарів ставків займатися розведенням риби через різке збільшення орендної плати за так зване «водне дзеркало» та прибережну землю. Позначилася і посуха останніми роками, через що ставки міліють, або взагалі пересихають тощо. Але, як підтвердив сам керівник регіону, браконьєри знано вправніше ведуть рибний бізнес і нелегальних вилов риби на Полтавщині у кілька разів більший за офіційні дані.

риби

Як видно з публікацій в Інтернеті, останні десять років обсяг споживчого кошика українця коливався у межах 660-710 тис. тонн. рибного продукту. Споживання риби на душу населення України становило від 14 до 16 кг. Але останні роки рибний ринок в Україні помітно «просів» і споживання риби українцями суттєво зменшилося і становило всього 300-370 тисяч тонн. Що призвело до того, що починаючи з 2015 року українці почали споживати дуже мало рибної продукції – в 2015 році всього 8,4 кг., а в 2016 – 8,9 кг. на кожного українця на рік, з яких тільки 1 кг. був вітчизняного виробництва а інше імпорт – стверджують фахівці Асоціації рибалок України.

У 1991 році споживання морепродуктів в Україні знаходилось на рівні 24 кг на душу населення. Значну роль в цьому відігравала пропаганда культури споживання риби, так звані «рибні дні» на підприємствах громадського харчування. Також в дитячих садках обов’язково давали риб’ячий жир. Всесвітня організація з охорони здоров’я рекомендує споживати на рік на менш ніж 19,6 кг риби та рибного продукту…

Для порівняння, в Японії споживання морепродуктів доходить до 70 кг на душу населення. Жителі північних країн (Норвегія, Швеція, Фінляндія) споживають близько 50 кг, в Німеччині та Франції цей показник досягає 25-40 кг / чол. За даними ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), в європейських країнах споживання рибної продукції на душу населення становить 20-30 кг.

Олександр Брусенський
Фото автора
86 перегляди(ів)