Більшість українців споживає шкідливі продукти, бо виробники обирають саме транс-жири

транс жири

Стверджувати рослинні жири і виготовляти на їх основі маргарин людство навчилося наприкінці ХІХ століття. І щойно виробництво набуло промислових масштабів, маргарин (та інші транс-жири) уже намагалися видавати за масло.

В різних країнах із розповсюдженням замінника боролися по-різному, наприклад, обмежуючи продаж на законодавчому рівні, змушуючи виробників не додавати барвників або додавати такі, що робили вигляд неапетитним. Але попри всі обмеження гідрогенізовані рослинні жири переважають над іншими в раціоні людства. Хіба ж вистачить масла на всіх?

Виявляється, більшість українців мимоволі споживає шкідливі продукти, бо виробники обирають саме транс-жири.

Ті, хто пам’ятає основи шкільного курсу органічної хімії, розуміють, що таке гідрогенізація олії. У місцях вуглецевого скелету молекул рідкого (рослинного) жиру приєднують за певних умов атоми водню – і жир стає твердим за кімнатної температури. Здавалося б, незначне перетворення призводить до появи нових властивостей, що дозволяють використовувати жир замість тваринного, але, виявляється, наслідки для організму споживача – негативні.

Транс-жири, на відміну від олій та натурального масла, не окислюються і не псуються. Додаючи транс-жири у харчові продукти, виробники забезпечують їм свіжий вигляд протягом тривалого часу й тривалий термін зберігання. Головним джерелом транс-жирів є маргарин, спреди і «легкі масла». До речі, в українській мові останній термін – абсурдний. У нас «масло» – лише отриманий із молока жирний продукт. І вислови на зразок «машинне масло» (мастило, олива), «соняшникове масло» тощо є кальками з російської, які використовують на етикетках і вводять у оману споживачів. Суміш масла і рослинних жирів та смальців називають спредом.

Чим загрожують транс-жири

Транс-жири підвищують кількість «поганого» холестерину і зменшують кількість «хорошого», змінюють структуру клітин і є джерелом серйозних захворювань.

У природі нормальна просторова структура ненасичених жирних кислот відповідає так званій «цис-формі». У процесі гідрогенізації молекула набуває «транс-форми», атоми водню стають по різні сторони від вуглецевого скелета. Порушення просторової конфігурації жирної кислоти – неприродний процес. Ново­утворена молекула поводиться в організмі непередбачувано.

транс-жири
Чим загрожують транс-жири

При потраплянні у кров молекули транс-жирів вбудовуються в мембрани клітин, витісняючи з них необхідні для організму омега-6 і найцінніші омега-3 жири. Мембрана стає жорсткою й клітина втрачає здатність отримувати ззовні необхідні поживні речовини та виділяти через мембрану продукти життєдіяльності, в тому числі токсини.

Клітина опиняється в умовах енергетичного голоду, який, у свою чергу, призводить до цілої низки захворювань: серцево-судинної системи, цукрового діабету II типу, ожиріння, онкологічних захворювань, хвороб печінки, нервової системи та ін. Однозначно доведено, що споживання гідрогенізованих жирів веде до розвитку атеросклерозу.

Приготування їжі з використанням маргарину збільшує ймовірність розвитку захворювань серця як мінімум на 50%. Транс-жири ведуть до виникнення ішемічної хвороби серця, до інфарктів та інсультів. Порушується серцевий ритм і збільшується в’язкість крові. Зростає ризик раптової смерті від зупинки серця. Гідрогенізовані жири гальмують роботу головного мозку, що найбільш згубно позначається на здоров’ї дітей і літніх людей. Регулярне споживання гідрогенізованих жирів загрожує передчасним старінням, розвитком старечого недоумства, низьким інтелектом у дітей.

Нервові клітини перестають отримувати повноцінне харчування, у них порушується обмін речовин. Надалі це призводить до серйозних дегенеративних захворювань нервової системи.

У жінок, що захоплюються споживанням транс-жирів, рак грудей зустрічається на 40% частіше, а аналіз взятої у них жирової тканини показує наявність у ній гідрогенізованих жирів.

У чоловіків значно зростає ризик захворіти на рак простати. Також відзначається зниження рівня тестостерону та погіршення якості сперми, зокрема утворення аномальних сперматозоїдів.
Транс-жири знижують чутливість клітин підшлункової залози до інсуліну, тим самим провокуючи розвиток діабету II типу.

Як уникнути транс-жирів

У сучасному світі повністю відмовитися від них можна, хіба що живучи в екопоселенні та споживаючи цілком натуральні продукти. Бо виробник масла може безкарно приховувати, що то насправді спред. І гарантійно справжнє масло можна виготовити самому з молока (це примудряються робити навіть містяни, купуючи молоко в селян, яким невигідно здавати його молокозаводам).

транс-жири
Транс-жири підвищують кількість «поганого» холестерину і зменшують кількість «хорошого», змінюють структуру клітин і є джерелом серйозних захворювань

У хлібобулочних виробах (особливо в печиві, цукерках, вафлях і т. д.) здебільшого використовують маргарин, тож хочете справжнього – печіть самі, використовуючи масло й олію. Принагідно додамо, що справжня олія – вичавлена на олійниці у вашій присутності та з вашого насіння. Посмажте на ній тонко пошатковану картоплю – отримаєте мінімально шкідливі чіпси.

Хочете морозива? Купуйте морозивницю, справжнє молоко й готуйте. А морозивом із комбінованим складом сировини ми труїмо дитячий організм, який має розвиватися.

На магазинних харчах треба уважно читати склад. В Україні етикетки рясніють написами «гідрогенізована олія», «масло з додаванням рослинних олій» тощо. А в таких країнах як Данія, Швеція, Австрія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія транс-жири вже заборонені.

На щастя, якщо припинити вживання транс-жирів і вживати олії з високим вмістом омега-3 жирних кислот (лляну, гарбузову, грецького горіха), морську рибу, структура клітинних мембран відновлюється.

При підготовці використані сайти life.pravda.com.ua, azbyka.ru, euromd.com.ua, власна інформація.

Олег ДОЛЕНКО.

93 перегляди(ів)