Чесність, принциповість, відповідальність: під таким гаслом виготовляють продукцію на ПП «БіАГР»

ПП "БіАГР"

Молочну продукцію ТМ «Біло­цер­ківське» (ПП «БіАГР»), яка виробляється на одному з найбільших підприємств України у с. Білоцерківка Великобагачанського району, належним чином оцінили споживачі.

Кисломолочний сир, масло, сири плавлені пастоподібні не залежуються на полицях магазинів і швидко розкуповуються. А все тому, що на ПП «Білоцерківська агропромислова група» дбають не лише про смак та доступну ціну, а й про якість своєї продукції (причому в першу чергу).

Уся продукція виготовляється як власної сировини – молока власних корів, яких годують власними кормами, − так і отриманої у сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств. Перед тим, як потрапити на переробку, молоко проходить потрійну перевірку! Прискіпливо дотримуються на підприємстві й технологічних стандартів та гігієнічних норм. Ще 15 років тому тут запровадили систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів за міжнародними стандартами.

Наші принципи − чесність, порядність, відповідальність. Це гасло ми проголосили ще на початку діяльності підприємства й постійно його дотримуємося, − говорить голова ради директорів ПП «БіАГР» Віктор Володимирович Кордубан. – Ми все робимо, щоб кожен українець щодня отримував радість від смачної та корисної їжі. Тому вважаємо своєю місією забезпечувати людей високоякісними продуктами харчування.

ПП "БіАГР"
Новий сепаратор ПП “БіАГР” – поки що єдиний у світі.

Торік у грудні в рамках проєкту «Стоп фальсифікат» було відібрано та перевірено в лабораторіях Держ­продслужби в Київській області та ДП «Укрметртестстандарт» 77 зразків вершкового масла різних виробників. Результати перевірки 16 грудня оприлюднила ТСН. Експерти підтвердили високу якість білоцерківського масла.

Приміщення ПП"БіАГР".
Найсучасніший сепаратор.

ПП «БіАГР» (або, як його й досі називають у Білоцерківці, «молокозавод») − це підприємство, де за добу переробляють 300 тонн молока! Воно відповідає всім критеріям європейського підприємства. Хоча є тут обладнання, якому може позаздрити Європа. Наприклад, сепаратор для виробництва високожирних вершків шведської компанії «Tetra Pak», який з’явився в цеху з виробництва масла кілька місяців тому, − це найновіший експериментальний зразок, поки що єдиний у світі.

Він унеможливлює потрапляння та розмноження мікроорганізмів і забезпечує надзвичайно високий рівень чистоти в мікробіологічному відношенні, − пояснює В. В. Кордубан. − Тож такого масла, як ми зараз випускаємо, немає в усьому світі!

Щоб сепаратор запрацював, замало було просто його купити та доставити в Україну: довелося монтувати нові виробничі лінії, потім – випробовувати нове устаткування… Кілька місяців пліч-о-пліч із фахівцями ПП «БіАГР» працювали інженери шведської компанії-виробника. А в подальших планах керівника – розвиток і реконструкція підприємства.

10 років тому ми створили найкращий в Україні цех із виробництва масла, – розповідає він, – але ж за 10 років багато чого змінилося на світовому ринку молокопродуктів. Щоб завжди бути попереду, щоб залишатися лідером, не можна стояти на місці, треба постійно розвиватися.

Віктор Володимирович Кордубан не боїться складних завдань. На перший погляд здається, що він не боїться й ризикувати. Насправді всі його дії − добре обдумані. Він та його команда постійно вчаться, здобувають нові знання, аналізують інформацію й на основі цього приймають виважені рішення. І ось ця здатність прораховувати все на кілька кроків наперед і забезпечує сталий успіх підприємства.

«БіАГР».
А. В. Кордубан (другий праворуч) із працівниками підприємства, удостоєними нагород напередодні професійного свята.

Коли дивишся на сучасні корпуси заводу, навіть не віриться, що історія підприємства починалася з невеликої виробничої дільниці колишнього Миргородського сирзаводу. Одноповерхові дерев’яні цехи, переважно ручна праця, відсутність холодильних утсановок – таким був «молокозавод» 60, 40 і навіть 20 років тому. Та якщо за часів СРСР підприємство хоча й примітивно, та все ж стабільно випускало розсольний сир, масло, пастеризоване молоко та інші види продукції, то в 90-х роках минулого століття зіткнулося з неабиякими економічними труднощами. На той час уже самостійне ВАТ «Білоцерківський молочний завод» працювало всього лише кілька днів на тиждень, не знаходило ринків збуту для своєї продукції, а заборгованість за молоко і зарплату сягала кількох місяців…

Приміщення ПП"БіАГР".

Коли 2000 року колектив обрав В. В. Кордубана своїм директором, він розпочав глобальну реконструкцію заводу. Але спочатку досконало вивчив виробничий процес. Для цього одягав робу та вчився варити і сушити казеїн…

− Для мене підприємство було не просто заводом у рідному селі, на сусідній вулиці (бо я й справді виріс неподалік), − розповідає Віктор Влолодимирович. − Тут багато років працювала головним бухгалтером моя мама Ольга Іванівна. Тут працювала й моя дружина. До речі, вони й зараз продовжують трудитися на підприємстві. Я добре знав про складну економічну ситуацію на підприємстві: виробничі потужності призупинені, люди працювали через день, була величезна заборгованість із виплати зарплати. І це при тому, що завод виробляв і експортував за кордон казеїн!

На той момент був приватним підприємцем, у мене був невеличкий, та все ж налагоджений бізнес, я радів з того, що маю постійних і надійних замовників, коло яких увесь час розширюється. Та в якийсь момент зрозумів, що, мабуть, моя місія саме в тому, щоб зберегти завод, колектив. І почав викуповувати акції ВАТ, бо розумів, що якщо й брати відповідальність, то на себе, а не ризикувати чиєюсь власністю.

В. В. Кордубан розповідає, що на заводі увесь виробничий процес забезпечувала кочегарка, яка працювала на мазуті. Він же вирішив газифікувати виробництво. Для цього довелося прокладати газ у Білоцерківку. Після цього настала почалося будівництво нових корпусів, встановлення нових виробничих ліній…

Та передусім треба було забезпечити безперебійне надходження сировини.

− Завод на той час мав лише два молоковози, й моя особиста техніка – вантажний автомобіль, трактор, легковик – перекочували на підприємство, − згадує він. − Ми їздили по селах, причому по всій області, й скуповували молоко в населення. Мушу сказати, що цей ринок уже тоді був зайнятий. Платити більше, ніж давали інші збирачі, ми не могли. Проголосили гасло: «Чесність, порядність, відповідальність» і чітко його дотримувалися. Ми першими в області стали офіційно укладати договори зі здавачами продукції, запровадили спеціальні книжки здавачів молока.

Проте вже тоді я став задумуватися над тим, щоб паралельно розвивати аграрний бізнес і забезпечити сировиною переробку.

2003 року було створено ТОВ «Білагро» – сільськогосподарське під­при­ємство, яке займається вирощуванням зернових, технічних культур та молочним тваринництвом.

− У бізнесі не останню роль відіграє репутація, особливо якщо цей бізнес напряму пов’язаний з продукцією, яку щодня купують люди. Неякісний товар споживачі невдовзі перестануть купувати, − резюмує В. В. Кордубан. − Гасло: «Чесність, порядність, відповідальність», яке ми проголосили, змушує постійно дотримуватися високих стандартів. Наша продукція виготовлена лише з високоякісної натуральної сировини – молока екстра й молока вищого ґатунку.

У 2012 році ПП «БіАГР» запустив цех плавлених сирів, де виробляють пастоподібні, скибкові, копчені сири в асортименті. Їх добре знають (і люблять) споживачі. Належним чином оцінили ТМ «Білоцерківське» не лише в Україні, а й за кордоном. Загалом підприємство експортує продукцію в 15 країн світу!

Приміщення ПП"БіАГР".

− Ми пишаємося своєю продукцією, зокрема тим, що входимо в трійку лідерів із виробництва сиру кисломолочного. Проте щоб залишатися лідером, треба постійно бути в тренді своєї галузі, − підсумовує керівник підприємства. – Торік делегація нашого підприємства вивчала досвід європейських партнерів щодо виробництва сиру кисломолочного, його фасування, а також переробки сироватки кислої на суху мінералізовану. В Україні сироватка вважається ледь не відходами виробництва, ми її використовуємо для відгодівлі корів, свиней. А от у Європі це дуже цінна складова для виготовлення дитячого харчування. Водночас вимоги до такої продукції дуже високі. Та й виготовляти її непросто. Останнім часом успішно використовують мембранні технології, зокрема електродіаліз, під час яких і відбувається відділення мінералів від самої сироватки та нанофільтрація для концентрування.

Плануємо в майбутньому дещо роз­ширимо асортимент своєї продукції. Поки що не буду розкривати карти – нехай залишається невеличка інтрига. Скажу лише, що наші принципи щодо високої якості продукції залишаються незмінними.

Зінаїда МАТЯШОВА.

Від редакції.

20 січня 2020 року Віктор Володимирович Кордубан відзначив красиву круглу дату в своєму житті. Редакція «ПП» щиро вітає Вас, шановний Вікторе Володимировичу, зі знаменною віхою в житті та бажає міцного здоров’я, подальших успіхів і процвітання Вашому дітищу – ПП «БіАГР». Сили Вам і віри у завтрашній день, Божого благословення в усіх справах і починаннях!

121 перегляди(ів)