Шостий гастрономічний етнофестиваль-квест «Борщик у глиняному горщику–2019»

Борщик у глиняному горщику–2019

Цього року 10 серпня Олена Щербань провела шостий етнофестиваль «Борщик у глиняному горщику–2019». Дійсвто відбувалося в ЕтноЕкоАгроСадибі «Лялина Світлиця» в Опішні. На фестиваль завітали знавці старовинних рецептів борщів не тільки з Полтавської області, а й з Дніпропетровщини, Івано-Франківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, Сумщини, Черкащини та Чернігівщини. Приготували 60 видів борщів. Відгуляли 6 весіль. Смачний етнофестиваль-квест зібрав близько 10 тис. відвідувачів із понад 10 областей України.

«Цьогорічний фестиваль кардинально відрізняється від минулих фестивалів тим, що у нас більше не тільки борщів, а й учасників, які їх готують, – розповідає етнологиня й організаторка фестивалю Олена Щербань. – Головна мета проведення фестивалю «Борщик у глиняному горщику–2019» – це зібрати друзів, однодумців і зрозуміти сутність української душі, яка проявляється через матеріальну спадщину, зокрема й культуру харчування. Тут вам і гостинність, і щедрість» . Пані Олена також додала, що наступного року в Лялиній Світлиці приготують 70 видів борщу.

«Борщик у глиняному горщику–2019»
Микола Різник і Олена Щербань на фестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019»

60 видів борщів приготували на гастрономічному етнофестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019»

Свято тривало з 8-ї й до 20-ї години. Протягом цього часу провели п’ять дегустацій борщів. Звичайно, всі спробувати було неможливо (на превеликий жаль!!!!), але про найсмачніші хотілося б згадати. Це український борщ із травами, святковий капусняк із свинячих реберець, борщ із Сумщини зі свинячими ребрами і яблуками та борщ «Вітамінна бомба» з Полтави.

Борщик у глиняному горщику–2019
На фестиваль завітали знавці старовинних рецептів борщів з більше як 10 областей

Смачними були й інші полтавські борщики: один – із копченими вушками, чорносливом та грушками, другий – із перепілочкою, журавлиною та сушеними грибами. Особливо зацікавив гостей незвичайний борщ із медом, лимоном та самогоном.

60 видів борщів приготували«Борщик у глиняному горщику–2019»
60 видів борщів приготували на етнофестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019»

Сподобався ніжний Опішнянський борщ із чорносливом і кроликом, кобеляцький борщ із потрухами, пісний зелений борщ від представників Харківщини, живильний борщ із Бойківки (Івано-Франківщина), борщ з раками, залізний борщ. Рецепти деяких борщів можна було навіть дізнатися у щедрих господинь, але більшість відмовлялися ділитися таємницею приготування.

«Борщик у глиняному горщику–2019»
«Борщик у глиняному горщику–2019», Опішня

Оцінювало борщі суворе журі, головою якого цього року був Сергій Денисенко – фанат українського борщу й українських традицій. Але проголосувати за найсмачніший борщ міг кожен учасник: для цього потрібно було віддати квиток на захід тій господині, страва якої найбільше сподобалася. Найсмачнішою виявилася Бойківська хамулянка. Саме ця страва посіла перше місце.

С. Денисенко на фестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019»
Голова жюрі на фестивалі Сергій Денисенко (по центру)
«Борщик у глиняному горщику–2019»
Перед початком дегустації

Фантастичний сирий борщ на фестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019»

Найнезвичайнішими і надзвичайно смачними були сироїдні страви з Івано-Франківщини. Сирий борщ на смак був схожим на салат. Такий борщ готують з топінамбуром або кабачком замість картоплі, буряком, морквою, капустою. Страву не кип’ятять, а просто підігрівають для збереження в ній усіх поживних речовин, які швидко засвоюються. На фестивалі також був представлений сироїдний паштет. Його готують на основі пророщеного насіння, додають спеції, сіль, лимон.

Сироїдний борщ, фестиваль «Борщик у глиняному горщику–2019»
Сироїдний борщ на фестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019»

Ще пригощали сироїдними смаколиками з сухофруктами та горіхами і незвичайним чаєм. Для приготування такого напою цілющі трави заливають холодною водою звечора. А зранку просто підігрівають. Достатньо 70 градусів, щоб там збереглися поживні речовини.

«Борщик у глиняному горщику–2019»
Крім приготування та частування, на фестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019» можна було подивитися на майстер-класи з прядіння та травоплетіння.

Крім приготування та частування, на фестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019» можна було подивитися на майстер-класи з прядіння, травоплетіння та навіть самостійно зліпити горщик на справжньому гончарному крузі! Біля опішнянських гончарів постійно юрмилися дітлахи, які власноруч перетворювали шматок глини в незвичайний посуд. Його потім забирали з собою на згадку про фантастичне свято. Їхньому захопленню не було меж.

«Борщик у глиняному горщику–2019»
«Борщик у глиняному горщику–2019»
«Борщик у глиняному горщику–2019»
Ось таку красу можна було придбати на фестивалі «Борщик у глиняному горщику–2019»

Найсмачніший фестиваль «Борщик у глиняному горщику–2019» не тільки здивував смачними і корисними українськими стравами, але й зачарував своєю неперевершеною атмосферою.

«Борщик у глиняному горщику–2019»
Етнофестиваль «Борщик у глиняному горщику–2019»

Треба віддати належне Олені Щербань: організувати такий грандіозний фестиваль, продумати все до найменших дрібниць – справа непроста. Принагідно зазначимо, що побувати на фестивалі – задоволення не з дешевих. Не знаємо, скільки треба було заплатити за участь у фестивалі, та вхідні квитки для гостей були по 100 грн. Але ж замало просто споглядати смакоту, хотілося все попробувати. Тому люди товпилися в чергах і буквально розмітали українські національні страви. Тарілка борщу коштувала 20–50 грн.

Галина СЕМЕНЕНКО

Фото, відео автора

409 перегляди(ів)