Як підготувати погріб для нового врожаю?

погріб

Багатьом господарям стан погреба заважає нормально зберегти до наступного врожаю овочі та фрукти з попереднього. Наведені нижче поради допоможуть підтримати погріб на належному рівні: вологість, не допустити надмірного розмноження грибків та бактерій.

Найкраще готувати погріб до закладання врожаю у серпні, в перші дні вересня. Тим часом уже викопана картопля почекає у сараї чи під навісом. Систематичне провітрювання в надто спекотну погоду може призвести до зворотного ефекту. Адже стіни погреба холодні, а повітря – гаряче. І при контакті волога конденсуватиметься, стіни мокрітимуть.

Насамперед овочесховище необхідно очистити від решток торішнього врожаю, помити і просушити полиці, прибрати зайву тару. Стелажі та ящики бажано винести на свіже повітря і промити гарячою водою з додаванням соди і мила, а потім добре просушити на сонці. Не зайвим буде продезінфікувати тару вапном і знову дати висохнути на сонці, просочити мідним чи залізним купоросом (подробиці – нижче).

Просушування погреба

Якщо у сховищі стіни вологі, то, крім тривалого провітрювання, слід вдатися до додаткових методів просушування. В погріб вносять ємності з сіллю, деревним вугіллям, крейдою та розставляють по кутках. Ці речовини добре вбирають вологу. Особливо гігроскопічне негашене вапно, від вологи воно поступово гаситься.

Двері (ляду) краще залишати відкритою кілька днів. Для покращення протягу під отвором вихідної вентиляційної труби ставлять свічку. Тепле повітря й дим від неї підніматимуться і сприятимуть тязі. Перш ніж «запрацює» маленьке полум’я свічки, під трубою спалюють у старому металевому відрі скомкану газету тощо.

погріб
Погріб дбайливої господині

Необхідно вжити заходи, аби до погреба не змогли потім проникнути гризуни. Всі виявлені на стелі й стінах щілини, нори слід закласти камінням, битим склом, закрити бляхою або залити бетоном. Переконайтеся, що на всіх вентиляційних отворах стоять захисні решітки.

Позбутися від мишей, комах, ракоподібних (мокриць), а заодно й мікроорганізмів допоможе обкурювання сіркою. Для ретельного знезараження льоху досить спалити дві сірчані шашки (купити їх можна в спеціалізованих магазинах для городників). Шашку слід розмістити на металевій поверхні, запалити її і залишити в закритому погребі. Всі небажані мешканці льоху загинуть від сірчистого ангідриду, який при сполученні з водою утворює сірчану кислоту. Через добу-півтори льох треба відкрити і ретельно провітрити.

Недолік методу – на вологих поверхнях залишиться розчин сірчаної кислоти. Банки під металевими кришками на час обробки доводиться виносити. Не можна обробляти шашками погреби під житловими будівлями.

Захист погреба від грибків

Ефективно допомагають проти грибків (цвілі) класичні способи – обробіток поверхонь вапном, мідним або залізним купоросом. Розчин, де є і вапно, і мідний купорос, називається бордоською рідиною і широко застосовується також у садівництві як протигрибковий (фунгіцидний) засіб.

погріб
У недоглянутому погребі цвіль за 1–2 роки знищує дерево.

– Раніше мало не щороку всі полиці, ящики в погребі міняти доводилось і нові робити, – показує лохвичанка Ніна Михайлівна на купу трухлих дощок біля входу в погріб. – Цвіллю повністю все дерево покривалося і швидко пропадало. Бувало таке, що полиця ламалася, і скляні банки билися об підлогу. Чого ми тільки з тими дошками не робили! І сушили їх регулярно влітку, і білили, і над вогнем тримали, і фарбували – нічого не допомагало. Біла пухнаста цвіль не тільки на дошках була, а й по банках розповзлася.

– Тим більше, погріб вогкий, у ньому неправильно зроблена вентиляція, – додає чоловік Ніни Михайлівни – Олександр. – Треба, щоб було два отвори-душники у різних кінцях. Отут планую пробити отвір і вставити пластикову трубу. Тоді утворюватиметься протяг і буде чисте повітря. Коли сильні морози, один душник можна закривати.

Для чого обробляти погріб мідним купоросом

Колега порадила Ніні Михайлівні обробити погріб розчином мідного купоросу. Також радили обкурити сіркою, але для цього треба звідти попередньо винести всі овочі. Це неможливо, бо погріб спільний із сусідкою.

– Стограмовий пакунок купоросу купила на базарі за 18 гривень. Всипала у двохлітрову пластикову пляшку, розчинила у воді, накрутила пульверизатор і оббризкала новий стелаж зверху й знизу. Ось дошки аж сині від купоросу, але там, де вони оброблені, – ніяких грибків.

На дверній коробці та у сусідській половині погреба цвіль подекуди повністю закриває дерево шаром у 3–4 сантиметри. На вигляд вона біла і пухнаста.

Ніна Михайлівна планує перед тим, як заносити нові банки та овочі, побілити свою половину погреба бордоською рідиною. Для її приготування окремо розчиняють у хімічно інертному (пластмасовому, емальованому) посуді 100 г мідного купоросу в 5 л води і 400–500 г гашеного вапна у 5 л води. Розчини змішують. Грибки, а також їх спори, після побілки і провітрювання мають загинути.

– Ящики для моркви й картоплі ми обробили тільки ззовні, – продовжує Ніна Михайлівна. – Боїмося, що купорос потрапить у їжу.

погріб
Стелажі, побілені бордоською рідиною, мають синюватий відтінок.

Мідний купорос – отруйна речовина. Насправді, щоб отруїтися на смерть, треба з’їсти зразу грамів 8–10 мідного купоросу, а вже від 0,2 – 0,5 грама може бути блювота, пронос. У господарських магазинах продаються готові розчини для захисту деревини від грибків, бактерій і вогню. Виробники не зазначають їх склад. За кольором можна припустити, що в якості фунгіциду там міститься залізний купорос.

Секрети зберігання

Якщо під час зберігання повітря не циркулює між овочами і фруктами, є ризик утворення цвілі, гниття. Тому якщо навіть зберігаєте картоплю в загаті, в не в ящиках, краще не сипати її просто на підлогу, а підкласти дошки на цеглинах, піддони. До речі, підлогу краще не мурувати, а залишити земляну. Шар бетону не врятує в разі підтоплення, а підвищенню вологості сприяє весь час. Ящики треба теж ставити на цеглини, не стуляти їх міцно. Якщо погріб промерзає, овочі не можна вкривати так, щоб не лишалося доступу повітря.

Овочі та фрукти рекомендовано зберігати в різних приміщеннях. Якщо такої можливості немає, то можна розділити погріб на два окремих відсіки з системою вентиляції. Це необхідно зробити, щоб не допустити до овочів леткі речовини, що виділяються деякими плодами. Перш за все це стосується яблук. Вони в процесі зберігання виділяють етилен, що знижує стійкість інших плодів до захворювань і грибків. Яблука виявляться хорошими сусідами тільки для недозрілих овочів, які потребують швидкої стиглості. Етилен сприяє дозріванню, наприклад, томатів або груш. Не дарма зірвані зеленцем фрукти, які продаються в супермаркетах, перед продажем тримають у атмосфері з етиленом.

Для зберігання в погріб відбираються тільки цілі і неушкоджені плоди. Недозрілі або перезрілі, деформовані або хворі, нагнися і пошкоджені непридатні для тривалого збереження. Їх краще використовувати відразу або зберігати окремо від здорових овочів. Урожай, призначений для зберігання, треба збирати в сонячну і суху погоду. Ще краще перед закладкою в льох просушити плоди під навісом. Так термін зберігання фруктів та овочів продовжується.

Олег ДОЛЕНКО.

 

Читайте також: “Домашня консервація – пережиток чи реальна потреба?”

 

 

 

723 перегляди(ів)