Улюблена рослина шовкопряда подовжує життя і лікує десятки хвороб

шовковиці

Із початку червня починають дозрівати шовковиці. Розбещені іншими ягодами садівники часто їх навіть не збирають, залишаючи обсипатись і гнити на землі. У цій статті – опис корисних і лікувальних властивостей шовковиці та поради для тих, хто бажає її вирощувати.

Шовкопрядів не вирощують, а шовковиця лишилася

На Полтавщині вже не зустрінеш, як раніше, у 80-х, плантацій акуратно пострижених кущів шовковиці – певно, занепало шовківництво і займаються розмноженням тутового шовкопряда хіба любителі. Але росте шовковиця повсюди – на вулицях, у парках, на узліссях, біля доріг… Це завдяки тому, що частина насіння проходить неушкодженим через травну систему птахів. От і розповсюджують її навіть горобці. Важко повірити, що якихось 500 років тому шовковиці в Україні не було, із Китаю її насіння вивезли крадькома, ризикуючи життям.

Недооцінені шовковиці

Якось автор, спілкуючись із сім’єю, яка на літо приїжджає до села Млини (під Лохвицею) із Бєлгорода, почув здивування. Міські мешканці не могли зрозуміти, чому в нас люди недооцінюють шовковицю. Росте майже під кожним двором, але її ніхто не їсть, крім, хіба, домашньої птиці. Тож гості, гуляючи селом, збирали шовковиці пригоршнями і насолоджувалися, віддаючи їм перевагу та минаючи «визнані» ягоди і фрукти. При цьому мимоволі оздоровлюючись, адже шовковиці лікують низку хвороб і чинять позитивний вплив на багато систем організму.

шовковиці

Дивно: раніше дітлахи увесь сезон плодоношення шовковиць ходили замурзані, не злазили з дерев. Тепер ніби й рівень життя не всім дозволяє щодня ласувати морозивом, але сучасні діти здебільшого байдужі до шовковиць та інших ягід, віддають перевагу солодощам із «хімією».

Стать і сорт шовковиці передаються при вегетативному розмноженні

Навряд буде перейматися вирощуванням шовковиць той, хто живе в сільській місцевості, де на одній вулиці й біля найближчого вигона вони ростуть. А от тим, кому потрібні за медичними показами, варто виростити в себе. Найпростіше викопати десь дикорослий саджанець або купити на базарі, або посіяти насіння (його вимивають зі стиглих ягід і сіють восени на глибину 10–15 мм).

Однак є дві заковики. По-перше, до плодоносного віку (5–7 років) неможливо визначити, чоловіча це чи жіноча рослина. Більшість шовковиць дводомні, сорти, на яких є і чоловічі, і жіночі квіти, – рідкість. Якщо у вас росте чоловіче дерево (на Полтавщині по-народному – «шовкун»), можна прищепити гілочку із жіночого і навпаки. Навпаки – тому що коли ніде поблизу немає чоловічої рослини, жіночі квіти обсипатимуться, не запилившись (пилок переносить вітер) і не утворюючи ягід. Однієї чоловічої гілочки досить для запилення жіночих дерев у радіусі сотень метрів. Зазвичай «шовкуни» ростуть у дикому вигляді, господарі в себе їх рубають, а жіночі дерева лишають.

шовковиці

Друга заковика – сорт. Вітрозапильні рослини шовковиці обмінюються пилком, постійно утворюються гібриди, плоди з кожного дерева відрізняються. Ягоди у вирощеної з кісточки шовковиці навряд будуть схожі на ті, з яких вони взяті. Тому якщо подобається певний сорт, візьміть із нього гілочку та прищепіть на сіянець. Технологія і строки весняного і літнього щеплення подібні до щеплення більшості фруктових дерев. Найвідоміший сорт із великими і солодкими плодами – Шалтут (царська ягода). Якщо не вмієте щепити, можна вкорінити живець бажаного сорту. Живці легко укорінюються, якщо попередньо їх витримати в розчині гетероауксину, а в ґрунт внести органіку і регулярно поливати.

Біла шовковиця може мати чорні ягоди

У нас росте три види шовковиці: біла, червона і чорна. Відрізняються не лише за кольором ягід (біла насправді може мати майже чорні ягоди, а чорна – фіолетові), а й за кольором кори, розміром дерева, строком життя тощо. На корм для гусені тутового шовкопряда крону рослин формують у вигляді куща. На місці зрізаної гілки відростає багато пагонів.

Шовковиця добре зростає на чорноземних грунтах, але взагалі може бути і не дуже вимогливою, якщо належні умови не створені. Вважається, що в суворі зими вона може підмерзати, але навесні починає відростати.

Підвищуючи її зимостійкість, деякі садівники використовують такі агротехнічні прийоми, як щеплення пагонів, формування крони. Обрізку дерево переносить добре. Щоб крона була не густою, можна зайві гілки зрізати. Тим паче, ягоди із затінених гілок можуть бути несмачними, містити менше цукрів. Але на місці зрізаної гілки за рік виросте оберемок пагінців, які знову доведеться зрізати. Їх використовують як матеріал для плетення, що не поступається вербовій лозі.

шовковиці

Перш, ніж посадити дерево, варто подумати про місце, де воно буде рости. Шовковиця світлолюбна, небажано, щоб вона затіняла інші насадження. А при висоті 15 метрів вона здатна це робити. Тому їй потрібно якесь відокремлене місце, можливо, за парканом. Слід пам’ятати, що стиглі ягоди обсипаються і можуть забруднити одяг, приваблюють мух.

Плоди шовковиці можна використовувати свіжими і сушеними, готувати з них варення і сиропи

У Середній Азії, уварюючи сік, отримують бекмес – «чорний мед», помолоті висушені плоди вносять у борошно, висушені замінюють цукор і довго зберігаються. Із сушених плодів готують борошно для «тут-толокна», печуть печиво, яке за смаком нагадує цукати.

Значна проблема для господаря – збір ягід. Достигають вони з початку червня і в деякі роки аж до кінця серпня. Здається, ягід багато, але для переробки треба за один раз хоча б кілограм зібрати. Якщо дерево величезне, ягоди можна струшувати на розстелену ряднину (клейонку, плівку), а потім вибирати перестиглі, які починають бродити, гілочки та інше сміття. Назбирати дрібних ягід руками – досить довго. Можна обтрушувати гілочки по одній у великий пластмасовий таз.

шовковиці

Корисні й лікувальні властивості шовковиці зберігаються при переробці на вино, але алкоголь протипоказаний багатьом пацієнтам, яким корисні ягоди. Із самої шовковиці вино ординарне, краще робити сусло із суміші ягід, додаючи туди, наприклад, перестиглі порічки, малину, полуниці, чорну смородину, яблука. Шовковиця в суміші додає неповторний смак і аромат, як і в компотах-асорті.

Шовковиці ід ожиріння, діабету, запалень…

Багатий біохімічний склад плодів шовковиці. Вони містять до 20% цукрів, пектинові й дубильні речовини, до 7% заліза (чорна шовковиця). Недозрілі плоди мають закріплюючі властивості, дозрілі – сечогінні, перезрілі – проносні. Сироп із плодів п’ють при коліках у нирках і як відхаркувальний засіб. Настій плодів або сік, розбавлений водою, застосовується для полоскання горла. Східна медицина вважає, що шовковиці подовжують життя людини.

шовковиці

Високий вміст фосфору перетворює шовковицю на незамінний продукт для вагітних жінок, студентів і людей, чия робота пов’язана з розумовими навантаженнями. Речовини, що входять до складу плодів, – каротин, вітаміни C і E, а також селен – вважаються найсильнішими природними антиоксидантами, які позбавляють організм від безлічі захворювань і розладів. Завдяки антиоксидантам ягоди шовковиці допомагають позбавитися від наступних проблем зі здоров’ям: розлади імунної системи, погана опірність організму інфекційним захворюванням, старіння шкіри, погіршення зору і ураження сітківки ока, неправильно протікаючі обмінні процеси.

У ягодах шовковиці – велика кількість солей заліза, що виявляють кровотворну дію

Плоди рекомендують включати в раціон при порушеннях обміну речовин, ожирінні, дистрофічних процесах у серцевому м’язі, атеросклерозі, ішемії, тахікардії і при порокові серця. Багато корисних властивостей шовковиці зберігає в собі сік ягід, всього за три тижні він позбавить хворого від таких симптомів, як задишка, ниючі болі в грудній клітці і відновить працездатність серця.

Шовковиця застосовується в китайській медицині, використовують кору коріння при гіпертонії, бронхіті, кору гілок – як ранозагоювальний засіб і при хворобах серця, листя – як жарознижуючий. Відвар кори, крім того, вжи¬вають при нирковій недостатності й імпотенції, а в бол¬гарській народній медицині – при олігоменореї.

шовковиці
Так цвітуть шовковиці

Сучасні фітотерапевти рекомендують настій листя шовковиці при авітамінозах і як засіб для зміцнення здоров’я. Доведено, що препарати на основі листя шовковиці мають цукрознижуючий ефект на початкових етапах цукрового діабету. Діабетики другого типу, які не вживають таблетки несистематично, у сезон шовковиці можуть обійтися без них (за умови контролю вмісту глюкози у крові). Досить лише пару разів на день з’їдати пригоршню шовковиць. Особливо корисною вважається біла. При такому смачному лікуванні зростає ще й чоловіча сила. Не в сезон плодоносіння можна використовувати сухі ягоди. Їх підсушують на сонці та досушують у духовці. Знижує рівень цукру й листя. Його висушеним розтирають на порошок, посипають їжу, або готують настої, відвари.

Листя і бруньки шовковиці регулюють жировий і вуглеводний обмін. Плоди, сік і їх настій показані при проносах, гострому і хронічному бронхіті, пневмонії, бронхіальній астмі і як засіб, що підсилює відділення і розрідження харкотиння. Позитивну дію плодів відзначено при лікуванні ожиріння і дистрофічних процесах серцево-судинної системи, особливо при міокардіодистрофіях та пороках серця. Настій плодів використовують для полоскання при запальних захворюваннях порожнини рота і горла.

Олег ДОЛЕНКО.

379 перегляди(ів)