Усі частини терну використовують у народній медицині

терен

– Хіба культурні плоди зрівняються за користю для організму з дикими? – задає риторичне запитання лохвичанин Олег Зінченко. – Звісно, слива і солодка, і велика, і щоб назбирати, не треба у колючих кущах лазити. Але ж терен – її предок (сливу вивели схрещуванням терну й аличі). Він і вітамінніший за сливу, і лікує низку хвороб та просто тонусу організму додає. У терну немає частини, яку не використовують у медицині. Все від чогось помічне: листя, корінь, квіти, кора і, звичайно, ягідки. А смак терпкого терну після переробки якраз і важливий! Ніяка слива не дає стільки смаку й аромату!

Олег Петрович полюбляє вирощувати на городі рослини, які поширені в нас не повсюди. Також збирає і використовує дикі, знає секрети їх приготування, використання в якості лікарських. Щороку восени, після перших морозів (тоді ягоди втрачають надлишок кислоти й терпкості), обирає підходящий теплий день і їде велосипедом до найближчого лісу Капустянки, де назбирує цілі відра терну, глоду, шипшини.

Плоди дикого чагарника терну корисніші за плоди культурних родичів, а у більшості страв і смачніші

– Інші мимо тернових кущів проходять і не помічають ягід. Я не проти: хай узимку вітамінки ковтають, купують дорогі, але сумнівні фрукти. Мені більше дістанеться. А я, живучи у квартирі п’ятиповерхівки, а не у дворі з садком, усім необхідним себе забезпечу.

На Полтавщині терен росте повсюди, кущами часто оточені узлісся, галявини, заросли схили, береги водойм. Неврожай буває рідко. Цього року ягід багато. Олег Зінченко примудряється нарвати відро-два за 3–4 години, при цьому майже не подряпавшись.

терен
На Полтавщині терен росте повсюди.

Частину ягід (правильно вони називаються кістянками) сушить і використовує для вітамінних чаїв, додаючи до суміші лікарських трав та сухофруктового компоту. Примерзлий і ледь зморщений терен швидко висихає на вистеленому папером піддоні біля газового котла.

Варення з терну

Олег Петрович варить варення, щоразу змінюючи спосіб. Якщо є час, готує особливе – без кісточок. Вони відділяються важко, ягоди виходять пошматованими. До цієї маси спочатку додає цукор у пропорції 1:1 за масою, розчиняє його і нагріває на маленькому вогні у емальованому тазику. Доводить до кипіння тричі на 5 хвилин із інтервалом півгодини. Коли варення над полум’ям, весь час помішує дерев’яною ложкою. Потім додає ще стільки ж цукру і розчиняє при помішуванні, доводить до кипіння, розливає у стерильні банки й закатує прокип’яченими кришками.

терен
Терен використовують в народніій медицині

Варення з кісточками потребує менше праці. Миті ягоди треба засипати цукром у тазику для варки і додати стільки гарячої води, скільки, щонайменше, треба для розчинення цукру (інтенсивно перемішувати дерев’яною ложкою). Потім варити на слабкому вогні в кілька етапів. Перед закаткою виловити шумівкою і викласти у стерилізовані банки, накривши тимчасово кришками, ягоди. А сироп додатково упарити протягом години і вже потім додати його до ягід, після чого закрутити кришки.

Що ще приготувати з терну?

Ще Олег Зінченко робив із терну повидло, але вважає що при переварюванні й перетиранні втрачається особливо багато вітамінів. Компот дуже смачний, терну досить чверті об’єму банки, бо смак інтенсивний. Готував ще соус ткемалі, для чого терен тушиться і перетирається та упарюється потім із часником, перцем та іншими спеціями.

терен
Олег Зінченко для збирання терну вибирає кущі, де ягоди солодші й менш терпкі. Навіть на сусідніх вони різні на смак.

Особливе значення надає Олег Петрович спиртним напоям із терну, тільки сам їх майже не п’є, бо не прихильник алкоголю. Але полюбляє процес виготовлення і частування гостей. Тим паче, у вині й наливці зберігаються корисні речовини.

– Із звичайних слив вино виходить так собі, вони ні смаку особливого, ні аромату не дають. Інша справа терен, який не кожен їстиме сирим. На вино товчу ягоди з невеликою кількістю цукру і доливаю такий же об’єм води.

Коли побродить 2–3 дні, віджимає рідину (сусло), додає 200–300 г цукру на літр і ставить під затвор. Решту ще раз заливає водою і ще раз віджимає за день, доливаючи потім до першого сусла. Тернове вино грає так само, як інші, але довше дозріває. Зливши його з осаду, зразу не розливають у пляшки, а дають відстоятися. І лише за тиждень-два обережно трубочкою (не піднімаючи осад зі дна) розливають по пляшках. Пити це вино бажано не раніше, ніж за півроку – тоді воно набуде кращого букету, аромату. Допоможе при розладах шлунково-кишкового тракту, у тому числі інфкекційних.

терен
Терен – предок сливи (сливу вивели схрещуванням терну й аличі).

– Класичний український напій – тернівка. Її існує безліч рецептів, цим словом називають зовсім різні напої. Одні зброджують терен із цукром без додавання води, не закріплюючи і це називають наливкою-тернівкою. Інші настоюють горілку на терені й отримують щось на зразок лікеру. Найчастіше це продукт бродіння, але закріплений. Я засипаю у сулії цілий немитий терен цукром 2:1 і ставлю бродити під водяним затвором на 3–4 місяці. Зливаю рідину, проціджую і закріплюю горілкою до 15˚. Наливка такої міцності добре зберігається, найкращого смаку набуде за півроку.

Чим корисний терен

Препарати з висушених квіток терну поліпшують перистальтику кишечника, виявляють сечогінну і потогінну дію, знижують артеріальний тиск, інтенсифікують обмін речовин в організмі. Настоєм квітів полощуть і ротову порожнину при запаленнях. Чай із листя (збирають одразу після цвітіння) – сечогінний, відхаркувальний та проносний засіб. Полегшує стан хворих на цистит, аденому простати. Висушені кору і корінь терну у вигляді відвару використовують як жарознижувальний і потогінний засіб. Ну і плодами (можна сушеними) лікують травну систему – розлади, отруєння, кандидози і навіть дизентерію.

За вітамінністю терен перевищує культурні сливи. Наприклад, вітаміну С містить 33 мг%, тоді як слива – 6–12 мг%. Те ж стосується й інших вітамінів, які зазвичай містяться у ягодах і фруктах.

Аліна БАРАБОЛЯ.

 

198 перегляди(ів)