Три борщика у глиняних горщиках від Олени Щербань

Олена Щербань

21 жовтня в ресторані-пабі «IV Бастіон» етнолог з Опішні Олена Щербань ділилася автентичними рецептами приготування борщу. Пані Олена – історик, культуролог і відома дослідниця старовинної полтавської кухні.

«Я популяризую, рекламую Україну українською народною традиційною культурою харчування», – розповідала вона про себе та про інтерактивний гастрономічний майстер-клас.

У затишному залі зібралося близько 40 гостей, охочих узяти участь у приготуванні найпопулярнішої української страви. Серед присутніх були і сімейні пари, просто зацікавлені особи, журналісти та шанувальники етнологині.

Готували три види борщу: з качкою, щукою та свининою

Олена Щербань

«Сьогодні готуємо борщ з качкою та томленими сливами, в старовину його ще називали чорний борщ. А ще борщ із щукою. Щука до нас припливла з Кременчука. Там я її й витягла за хвіст, – жартувала майстриня Олена Щербань. – І приготуємо борщ із свинячим ребром і грушами». Ці незвичні страви гості готували самі під керівництвом пані Олени.

Олена Щербань

Олена розповідала, що помідор почали використовувати в приготуванні борщу в Україні тільки з 50-х років минулого століття.

«Тоді борщ і став червоний, а до цього він міг бути жовтий, чорний, але аж ніяк не звичного всім нам кольору. А ще борщ відрізнявся за сезонами. Весною, наприклад, для приготування борщу використовували кропиву, щавель, восени – буряк…»

Олена Щербань відкрила найголовніші інгредієнти борщу: капуста, буряк, зелень. Незамінними приправами для борщу є часник і гострий стручковий перець. Правда, борщ із щукою готували без буряка та часнику, натомість щедро приправили петрушкою.

Секрети приготування борщу від Олени Щербань

«Смак борщу залежить від нарізки. В давнину все різали, не терли на тертушку, як зараз. Таким чином у приготування страви вкладали душу. А ще категорично заборонялося готувати борщ у поганому настрої. Ще один секрет смачного борщу – це посуд. У давнину використовували глиняні горщики, причому вони відрізнялися в кожному регіоні».

Олена Щербань

Під час усього процесу приготування борщів невгамовна етнологиня розповідала про давні звичаї та обряди українців, про розмаїття страв української кухні: «Я знаю понад 90 рецептів борщів: із карасями, вушками, з качкою, з грушками… Борщ буває червоний, чорний, білий. Рецепт борщу залежить і від регіону, сезону і навіть дати приготування. На Різдво, наприклад, борщ намагалися вітамінізувати, тому додавали сухофрукти. А взагалі скільки господинь, стільки і борщів».

Після завершення приготування борщів почалося найцікавіше – дегустація. Найсмачнішим виявився борщ із качкою та сливами. А ще пригощали смачною фірмовою наливкою: «Як-то кажуть, і борщ варити навчать, і наливками пригостять» – жартувала Олена Щербань.

Отож усі учасники майстер-класу не лише освоїли старовинні рецепти борщів, а й дізналися багато нового та цікавого, добре попоїли, випили та головне – отримали чималий заряд позитиву від Олени Щербань.

Галина ГОНЧАРУК

316 перегляди(ів)